A tinnitus, azaz a fülzúgás

KÉP

KÉP

A TRT (Tinnitus Retraining Therapy) egy új módszer a hosszabb ideje fennálló fülzúgás kezelésére. Pavel Jastreboff amerikai tudós kutatásai alapján elmondható, hogy a fülzúgás az idő előrehaladtával már nem is annyira a fül, hanem inkább az agy tevékenysége. Ez az alapja az új módszernek is, amelyet Magyarországon 1998-ban elsőként vezetettünk be és alkalmazunk sikeresen.

A kezelés két részből áll:

  1. Egy fülbe helyezhető pici, az agy számára kellemes hangot adó készülékből, az úgynevezett zajgenerátorból, valamint
  2. a fülzúgás súlyosságától függő lazító tréningekből, tanácsadásból.

A terápiát szükség szerint, a fülzúgás erősségétől függően szakorvos bevonásával kiegészítjük tűrőképességet javító speciális gyógyszerekkel is. Minden esetben a beteggel közösen történik a részletes kivizsgálás értékelése és a terápia megtervezése.

A magyar tapasztalataink megegyeznek a külföldiekkel, nevezetesen a betegek 70-80 %-a fél év elteltével javulásról számol be. Két év elteltével a betegek 93%-a számolt be jelentős javulásról.

 

Mi a teendő, ha fülzúgást észlel?

A legfontosabb, hogy minél előbb forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz. Nem szabad arra várnia, hogy majd elmúlik!

Lehetséges, hogy csupán egy egyszerű, könnyen kezelhető ok van a háttérben, melynek megszüntetésével a fülzúgás is megszűnik. Előfordulhat, hogy valamilyen komolyabb, de jól kezelhető, gyógyítható betegségről van szó. Lehet, hogy az agyi keringés és a belsőfülben levő érzéksejtek anyagcseréjének javítása infúziók segítségével megszünteti vagy jelentősen mérsékli fül- vagy fejzúgását.

Tudnia kell azonban, hogy minél régebb óta áll fenn panasza, annál nehezebb az okot kideríteni, sőt lehet, hogy arra a kérdésre - vajon mi okozta a fülzúgását - nem tud az orvos sem egyértelmű választ adni.

 

A kivizsgálás

A feladat: mindenképpen meg kell próbálni megkeresni az okot vagy okokat, továbbá ki kell zárni olyan kóros elváltozásokat, amelyek tovább ronthatják a beteg meglévő panaszait. Bár az ok sokszor bizonytalan vagy rejtve marad, mindez egyáltalán nem befolyásolja a fülzúgás kezelését. A javulás lehetősége azonban mindig fennáll.

A kivizsgálás két részből áll:

  1. A fül-orr gégész és audiológus szakorvos végzi célszerűen az orvosi kivizsgálás összehangolását.
  2. A pszichológus feladata, hogy a hosszabb ideje fennálló fülzúgáshoz társuló lelki megterhelés, a szorongás, a depresszió, a feszültség fokát és mélységét, a háttérben rejlő egyéb problémákat megállapítsa.

 

Dr. Ferenczi Zsuzsa, Dr. Szalai László

« Vissza a főoldalra